Blogolj!

Legális mozdonygraffiti?

Tézsévé
2016.05.03.

Kirukkolt egy ötlettel a MÁV Csoport, amellyel – szerencsés esetben – többet is nyerhet, mint gondolná. Szabadon rajzolhatunk mozdonyaira. (Első körben virtuálisan). Szép dolog a történelmi megemlékezés és tiszteletadás, de korunkban ez már kevésnek tűnhet. Hangsúlyozzuk: tűnhet. 

Szóval: legális mozdonygraffiti? Nem. Ellenben jól megkomponált tervekkel érdemes indulnia a 170 éves a magyar vasút! címmel hirdetett mozdonygrafikai pályázaton, mert, ugye, ki tudja… Ha olyan a mű – azaz nem graffiti, hanem a hazai vasúttörténet egy-egy fontosnak gondolt jelenetét ábrázolja –, akkor az alkotó nagy dicsőségére a műve felhasználásával készülő grafika egy éven át a MÁV-csoport egyik, a mindennapi forgalomban részt vevő TRAXX mozdonyát díszíti majd (meg nyer egy utazást). Már ha beküldi május 25-ig, illetőleg a szakmai zsűri a legjobbnak ítéli. A feltételekről bővebben itt olvashatunk.

Az ötlet jó.

Mert hiába a biztató számok (2010-hez képest harmadára csökkent a társaság adóssága), hiába felújított pályaudvarok, vonalak, az elnyert és jól felhasznált uniós lóvék – ezek bizony csak az illetékeseknek jelentenek örömet. Az utazóközönség azt szereti, ha a vagon tiszta – kívül s belül egyaránt. Talán az önmagukat művésznek gondoló kivagyi rongálók (graffitisek) kedvét is szegi egy-egy jól eltalált, szép, tartalmas, beszédes kép. Mert, ugye, a csupasz felületre könnyű krikszkrakszokat fújni – egy képre már nehezebb.

Szóval az ötlet és az irány – jó.

Reméljük a beérkező művek is azok lesznek.

Címkék: Tárcsa

Ezeket a cikkeket olvastad már?