895 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 11-en elhunytak
Összesen így 58 főre emelkedett az elhunytak száma, viszont 94 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.
Blogolj!

Ki van kiért?

Tézsévé
2016.05.29.

Meglehetősén érdekes cikket közölt a CSVM nevű oknyomozásra szakosodott oldal a Blogstaron. Értesüléseik szerint hosszas előkészítések és tárgyalások után a MÁV egy meglepően nagyvonalú bérrendezést ajánlott fel a vonatokon nap mint nap a mérgezett egérként fel alá rohangáló jegykezelő kalauzokoknak: a jelenlegi túlórás bért is nettó 11-25 ezerrel meghaladó fizetést, önkéntes megállapodással 8,4 órás munkaidő, legfeljebb 16 órás szolgálattal (amiből 12,2 óra lehet max a vonaton).

Tehát a szerencsétlen kalauzok jóval magasabb bért kaphatnának kiszámíthatóbb munkaidő mellett. Dacára a korrekt előkészítő tárgyalásoknak a szakszervezetet vezető "urak" egyszer csak felálltak az asztaltól, és a párbeszéd helyett a médiában való üzengetést válaszották. Ki érti ezt?

Valószínűleg, ha - ahogy az a dolguk is - valóban tisztában lennének a jegykezelők régóta rendezésre váró hányattatott sorsáról, nem a ripacskodást választanák. A kalauzoknak pedig kitartást kívánunk, reméljük hamarosan nem csak külső megjelenésben, hanem belső megbecsülésben is megkapják azt, ami jár nekük.

A teljes cikk itt olvasható.

Sűrűbben járnak a vonatok vasárnap és hétfőn

Tézsévé
2016.05.12.

Megállíthatatlanul közeledik a pünkösdi hosszú hétvége, ilyenkor mindenki útra kel, hogy még időben odaérjen a nagyihoz, nehogy újra kelljen melegíteni a húslevest és a rántott húst. Szerencsére a MÁV-nál is gondoltak az utazókra és aPünkösd vasárnap a hetfői, másnap pedig a vasárnapi menetrendek szerint fognak közlekedni a vasutak országszerte. 

Saját tapasztalataink alapján melegen ajánljuk az ilyenkor útra kelőknek, hogy használják ki az internetes jegyvásárlást, hiszen így otthon, bankkártyával is meg tudjuk vásárolni a jegyeinket, amiket kényelmesen, sorbaállás nélkül át tudunk venni az automatákból.

Szóval a MÁV mentrendileg mindent megtesz. Most már csak a felsővezeték szakadások és egyéb balesetek miatt hülhet ki a rántott hús. De reméljük, nem fog.

Olcsóbban szépülnek meg a MÁV dolgozói

Tézsévé
2016.05.10.

Ritka hírekről számolhatunk be: az eredetileg megállapodott árnál olcsóbban szállítja a Kézmű Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nonprofit Kft. és az Erfo Rehabilitációs Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. a MÁV által megrendelt nyakkendőket és kendőket. 

Ráadásul a cégek önként (!) jelezték, hogy a nyakkendők 3150 helyett 2490, a kendők 2790 helyett 1990 forintba fognak kerülni. 

A Magyar Állam Vasútnál tavaly terveztettek és rendeltek új egyenruhákat a dolgozóknak a több mint tíz éve használt, elaggott helyett. Így azok már illeszkednek az egyre korszerűbb járműparkhoz és a fejlődő vasút arculatához.

Az új formaruhát azok a MÁV- és MÁV-Start-dolgozók kapják, akik erre a kollektív szerződés szerint jogosultak, és a szolgálatban kötelesek egyenruhát viselni. Ilyenek a forgalmi végrehajtók, valamint az utasokkal közvetlenül kapcsolatba lévő dolgozók, akiken hamarosan megcsodálhatjuk a végeredményt.

Lázár: sínen van a MÁV jövője

Tézsévé
2016.04.28.
A mai kormányinfon a MÁV-ról és a vasutas életpályamodellről kérdezték Lázár Jánost.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát azzal kezdte, hogy emlékeztette a jelenlévőket, a szocialista kormányok teljesen vakvágányra terelték a MÁV-ot, a felelőtlen gazdálkodással szinte a végletekig ellehetetlenítették a cég működését. Nem hogy életpályarendszer bevezetése nem jöhetett szóba, de még az alapvető működés is veszélybe került. 

Ezzel szemben 2010 után a kormány és az új vasúti vezetés talpra állította a vasutat, és ez a lendület nem áll meg: az elkövetkezendő hat évben 1200 milliárd forintot kap az ágazat fejlesztésre. Fejlesztik a kelenföldi és a Nyugati pályaudvart és további új kocsikkal bővítik a járműparkot. Hosszú távú cél, hogy a Volánbusz és a MÁV menetrendeket összehangolják. Lázár szerint elismerésre méltó munka zajlik a MÁV-nál, amelynek folytatásában a kormánynak támogatnia kell a céget. 

A vasutas életpályamodellre kitérve azt mondta, meg kell vizsgálni az osztrák és a német rendszereket és azok alapján kell kidolgozni egy magyar viszonyokra is adaptálható megoldást.

DARUSKOCSI ÉS VONAT TALÁLT EGYMÁSRA A CINKOTAI ÚTON

Tézsévé
2016.04.22.

Jön a hétvége, front van, sajnos ilyenkor már mindenkinek máshol jár az esze, ezért is kell fokozottan figyelni egymásra a közlekedésben. A Cinkotai utat mindenesetre messziről kerüljük el, ugyanis egy emelőkosaras autóval ütközött egy vonat a vasúti átjárónál, a forgalom mindkét irányban áll, az erre közlekedő vonatok átlagosan 30 percet késnek. 

A Miskolcra induló Jázmin Intercity egy fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáróban ütközött össze a darus kocsival, ami a piros jelzés ellenére hajtott fel a sínekre. Szerencsére nem sérült meg senki, azonban a mozdony totálkáros lett, így ez a vonat legalább másfél órát késik. A baleset miatt a szerelvények csak az egyik vágányon közlekednek, ezért a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon utazóknak legalább fél órás többlettel kell számolniuk.

Háromszor gyorsabban juthatunk majd el a déli határhoz

Tézsévé
2016.04.20.

Elfogadta a parlament a magyar-kínai kormányközi egyezményt, amelynek köszönhetően kínai hitelből újulhat mega Budapest-Kelebia közötti vasútvonal. A sínszakasz a Budapest-Belgrád vasútvonal része.

A jelenleg egyvágányú, lassújelekkel alaposan teletűzdelt pályát kétvágányúsítanák a szerb fővárosig, és 200 kilométeres óránkénti sebességre építenék át, de az egyéb műszaki berendezések miatt valójában 160 kilométeres sebességre lenne alkalmas. A gyorsvonatok most 50 km/h-s átlagsebességgel tudnak haladni rajta, ami finoman szólva is korszerűtlen. A vonal nem szerepel az európai törzsvasúthálózatban, így uniós forrásokat nem lehet felhasználni a felújításához.

A beruházás elsődleges célja, hogy a görögországi Pireusz kikötőjébe érkező kínai áruk vasúton közelíthessék meg az Európai Uniót. Ennek érdekében a magyarországi szakaszon a Budapest-Ferencváros-Kelebia-országhatár közötti vasútvonalon 160 kilométeren alakítanak ki új kétvágányú, villamosított, az európai szabványnak megfelelő pályát. Ezen akár 740 méter hosszú tehervonatok is közlekedhetnek, a személyvonatok sebessége pedig elérheti az óránkénti 160 kilométert.

A kedden a Magyar Közlönyben is kihirdetett jogszabályban nem említik a projekt összköltséget, de előzetesen ezt 472 milliárd forintra becsülték, aminek 85 százalékát fedezné a kínai hitel. Ezzel a beruházás minden idők eddigi legnagyobb költségű magyar vasúti felújítása lenne. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?