Blogolj!

Az EU megvétózza a vasúti Airbus létrejöttét

Tézsévé

Sínszaggató bombahír robbant be a vasúti piacról: az Európai Bizottság vétót emel a német Siemens AG és francia konkurense, az Alstom SA vasúti üzletágainak egyesülésére, jelentette a Reuters iparági forrásokra hivatkozva. Kínában most sok pezsgő nyílik.

Ugyan hivatalosan az EU februárban jelenti be döntését, de Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos már jó előre jelezte, hogy Európa nem szülhet ágazati óriásokat a versenyszabályok megszegésével.

Ezzel tehát hiába lobbizott minden erejét bevetve a francia és a német kormány is az EB-nél az egyesülésért. "Az Alstom és a Siemens összefonódásának elutasítása gazdasági és politikai hiba lenne" - mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter 

A két cég vasúti üzletágának egyesülésével elképesztő "szörnyeteg" jönne létre, ami a világ második legnagyobb ágazati cége lenne.

A Siemens és az Alstom 2017 őszén állapodott meg a fúzióról. Az összevonás előtt álló üzletágaik egyesített értékesítési árbevétele körülbelül 15 milliárd euró, ami hihetetlen összeg, de még így is csak valamivel több mint a fele a kínai állami CRRC Corp Ltd. és a duplája a kanadai Bombardier ágazati cégek bevételének.

A német és a francia kormány által is támogatott fúzió célja, hogy az Airbus mintájára még időben létrejöjjön egy, a globális piacon Kínával versenyezni képes nagy páneurópai vasúti társulás.

Forrás: Reuters

https://menetterti.blogstar.hu/./pages/menetterti/contents/blog/67903/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?