Felejtsd el az autót, így érdemes Ausztriába utazni!

Tézsévé

GYSEV ausztriai és magyarországi hálózatán először léptek szolgálatba személyszállító villamos motorvonatok. Az öt új szerelvény nem csak környezetbarát, hanem gyors is, sebességük elérheti akár az óránkénti 160 kilométert is. Az utasok számára jó hír, hogy egyszerre közel 260-an is kényelmesen utazhatnak rajta, immáron teljes mértékben akadálymentesen. 

fotó: iho.hu

Az új vonatok a Nyugat-Európában már sokszorosan bizonyított Siemens Desiro ML típusúak, melyek 3 egységből összekapcsolva 75 méternyi száguldó karavánként robognak az utasokkal. A belső kialakításuknál természetesen csakis a maximális kényelem lehetett a zsinórmérték, klimatizált terek, korszerű utastájékoztatás, ülésenként állítható fényerejű olvasólámpák fémjelzik valamennyi kocsi szolgáltatásait. A munkamániásokat sűrűn elhelyezett konnektorok és vezeték nélküli internethozzáférés segítik.

A „Ventus” névre keresztelt Desiro-k alacsonypadlósak, így a babakocsikkal is könnyedén fel lehet rájuk pattanni, de a kerekesszékesek számára sem jelenthet akadályt az utazás, ráadásul a mellékhelyiségek kialakításánál is gondoltak rájuk.

A technika szerelmeseinek csak néhány adat, hogy mennyire korszerűek ezek motorvonatok: a kétáramnemű működés nem jelent gondot, ami ugye azért nagy szám, mert Ausztriában 15 kV AC, míg a magyarországi szakaszokon 25 kV AC a betáplálás, tehát mindkét hálózatra fel kellett készíteni a technikát. A Siemensnek ebben hatalmas tapasztalata van, hiszen a hosszú évtizedek során számos olyan vonalra szállítottak már szerelvényeket, ahol több országon keresztül haladnak át a vonatok, és hasonló kompatibilitási feladatokat kellett megoldani. A hajtás akár 2 600 kW-os teljesítményt is képes átvinni a sínekre, ami az utazók nyelvére lefordítva akár óránkénti 160 kilométeres suhanást is jelenthet. A hatékony villamos hajtásrendszer persze mindezt környezetbarát módon teszi.

foto: Regionalbahn.huNem véletlenül mondhatta a motorvonatok leszállítását követően a Siemens Zrt. Mobility divíziójának vezetője, hogy az utasbarát kialakítású Desiro-k nagyon jó szolgálatot fognak tenni a GYSEV-nek, hiszen ezzel a legmagasabb színvonalú szolgáltatást tudják majd nyújtani a közönségnek.
 

Ha kíváncsi vagy az új vonatokra a Sopronkeresztúr – Sopron – Vulkapordány – Ebenfurt – Bécs főpályaudvar, valamint a Pomogy – Nezsider – Bécs főpályaudvar vonalakon próbálhatod ki őket. Mi már megtettük és nyugodtan mondhatjuk, érdemes otthon hagyni az autót, ha bekapnánk a sógoroknál egy wienerschnitzelt.

https://menetterti.blogstar.hu/./pages/menetterti/contents/blog/35714/pics/14889803689851408_800x600.jpg
Hírek, információk
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?