Blogolj!

Rendeződik a HÉV sorsa

Tézsévé

Jó hír, hogy sok-sok viszontagság után végre bejegyezték a BHÉV Zrt.-t a cégbíróságon, így hosszú – és teljesen ésszerűtlen – csatározások után úgy tűnik rendeződnek a Főváros és az Állam között kialakult viták, és a MÁV szerepvállalásával nem kell attól tartani, hogy csak Budapest városhatáráig közlekednek majd a HÉV-szerelvények. 

A HÉV-járatokat sokáig a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. üzemeltette, az agglomerációs buszjáratokat pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tenderének győztese, a Volánbusz. Tarlós István főpolgármester azonban bő egy éve megelégelte, hogy – elmondása szerint – Budapest semmilyen anyagi segítséget nem kap az agglomeráció kiszolgálására, ami 16 milliárdba kerül, körülbelül négyszer annyiba, mint amennyi bevétele származik belőle.

A főpolgármester sokáig azzal próbálkozott, hogy a költségeket az államtól vagy az agglomerációs településektől szedje be. A vita odáig fajult, hogy Tarlós azt mondta: ha a főváros nem kapja meg a neki járó pénzt, akkor leállítja a városhatárban a HÉV-vonalakat, és felmondja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött megállapodást, illetve a Volánbusszal kötött szerződést az agglomerációs buszjáratok működtetéséről. 

A józan észnek teljesen ellentmondó helyzetet végül idén januárban oldotta fel a kormány azzal, hogy átveszi a fővárostól a HÉV-ek üzemeltetését.  A BKV Zrt.-ből kiválva megalakult a BHÉV Zrt., így megtörtént az első lépés abba az irányba, hogy az állam, pontosabban a MÁV égisze alá kerüljenek a HÉV-vonalak. Egyelőre a 11 milliárd forint alaptőkéjű társaság tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat, de később MÁV leányvállalatként üzemeltetik majd.

Minderről már korábban írtunk itt, és kifejeztük – amit most is tartunk – abbéli reményünket, hogy a MÁV szerepvállalásával tovább modernizálódik az elővárosi közlekedés.

https://menetterti.blogstar.hu/./pages/menetterti/contents/blog/31715/pics/14791406356574064_800x600.jpg
Hírek, információk
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?